عوارض و مشکلات ایمپلنت دندان

بسیاری از بیماران ایمپلنت های دندان موفقی را تجربه کرده اند. با این وجود، علیرغم دوام طولانی آن و موفقیت در ایمپلنت، برای درصد کمی از بیماران عوارضی بروز می کند. برخی از مشکلات ایمپلنت دندان جزئی هستند و به راحتی برطرف می شوند. اما برخی دیگر قابل توجه هستند و می توانند منجر به از بین رفتن ایمپلنت، نارسایی پروتز و گاهی تحلیل شدید بافت در ناحیه ایمپلنت شوند.

عوامل موثر در عدم موفقیت ایمپلنت دندان

عوامل بیشماری می توانند در موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت دندان تأثیر بگذارند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:

بیماری لثه

لثه های سالم یک معیار برای جراحی ایمپلنت دندان است. بیماری لثه عفونتی است که می تواند به لثه و استخوان فک آسیب برساند. یک عفونت درمان نشده می تواند در اطراف ایمپلنت توسعه یابد و منجر به مشکلات ایمپلنت شود.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن نیز می تواند باعث مشکلات ایمپلنت دندان شود زیرا جریان خون به لثه ها را محدود می کند و روند بهبودی را کند می کند. بهتر است یک هفته قبل از جراحی ایمپلنت سیگار را ترک کنید و حداقل دو ماه بعد از عمل ایمپلنت سیگار نکشید، تا نتیجه بهتری کسب کنید.

تراکم کم و پوکی استخوان فک

یک ایمپلنت موفقیت آمیز همچنین به استخوان کافی برای حمایت از کاشت دندان بستگی دارد. تحلیل استخوان می تواند با پوکی استخوان اتفاق بیفتد. این حالت با کاهش تراکم استخوان ایجاد می شود. استخوان ها شکننده می شوند و خطر شکست ایمپلنت بیشتر می شود. بیماری شدید لثه همچنین می تواند باعث وخیم شدن وضعیت استخوان ها در دهان شود.

شرایط پزشکی

بروز مشکلات ایمپلنت دندان در صورت تشخیص بیماری خودایمنی یا شرایطی مانند آرتریت روماتوئید و دیابت امکان پذیر است، که سبب کاهش سرعت بهبود می شود. ترمیم آهسته می تواند از ترکیب ایمپلنت با استخوان فک شما جلوگیری کند.

استفاده از برخی داروهای خاص نیز می تواند منجر به مشکلات ایمپلنت دندان شود. بنابراین مهم است که در مورد هرگونه دارویی که مصرف می کنید با دندانپزشک خود صحبت کنید.

نگهداری ضعیف از دندان

بهداشت مناسب دهان و دندان بعد از ایمپلنت دندان در میزان موفقیت تأثیر دارد. اگر محدودیت هایی دارید که در دامنه حرکت شما تاثیر می گذارد یا در توانایی تمیز کردن کامل دندان های شما اختلال ایجاد کند، شما کاندیدای مناسب ایمپلنت نیستید.

عفونت ایمپلنت دندان

عفونت ایمپلنت دندان

میزان تجربه جراح ایمپلنت

اگر یک جراح ایمپلنت کم تجربه را برای کاشت ایمپلنت انتخاب کنید، احتمال عدم موفقیت ایمپلنت دندان وجود دارد. یک جراح باتجربه می داند که از چه تعداد ایمپلنت برای پشتیبانی از دندان جایگزین استفاده کند. این مهم است زیرا تعداد کم ایمپلنت ها می تواند باعث فشار بیش از حد بر ایمپلنت و ایجاد عوارض شوند.

همچنین، کار با یک جراح ماهر ممکن است مانع از ایجاد تروما شود، که صدمه به بافت پریودنتال توسط فعالیت دندانپزشک است. توصیه میکنیم همیشه یک متخصص کاشت ایمپلنت با سالها تجربه انتخاب کنید. و در طول مشاوره خود سؤال کنید. سؤالاتی مانند:

  • چند سال تجربه جراحی دارد؟
  • جراح در سال چند عمل جراحی ایمپلنت دندان انجام می دهد؟
  • میزان موفقیت جراحی ایمپلنت چقدر است؟

مشکلات ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان از میزان موفقیت بالایی برخوردار است، اما برخی از افراد نقص کاشت دندان را تجربه می کنند. تخمین زده می شود که حدود 5 تا 10 درصد از ایمپلنت های دندان، اندکی پس از عمل یا ماه ها یا حتی سالها بعد از آن با مشکل روبه رو می شوند.

اگر قرار است عمل ایمپلنت دندان انجام دهید، یا در حال حاضر ایمپلنت دارید، آنچه نیاز است تا در مورد مشکلات ایمپلنت و سایر عوارض احتمالی آن بدانید، در ادامه ذکر شده است.

عوارض و مشکلات اولیه ایمپلنت دندان

مشکلات یا عوارض ناشی از جراحی ایمپلنت دندان ممکن است اندکی بعد از عمل یا سالها بعد اتفاق بیفتد. مشکلات اولیه ایمپلنت در طی سه تا چهار ماه اول عمل بروز می کند.

به خاطر داشته باشید که بعد از عمل تا حدودی درد یا ناراحتی را تجربه خواهید کرد که می توانید با داروهای مسکن آن را کنترل کنید. اما اگر بعد از پنج تا هفت روز درد بهبود نیافت، با جراح خود صحبت کنید. بهبودی کامل بین سه تا شش ماه طول خواهد کشید. در حالی که درد و تورم بعد از عمل متداول است، مراقب عوارضی که ممکن است ایجاد شود باشید:

عفونت در محل ایمپلنت

عفونت می تواند در حین عمل یا بعد از عمل ایجاد شود. عوامل خطرناک عفونت شامل داشتن بیماری خودایمنی، سیگار کشیدن و بهداشت بد دهان و دندان می باشد.

حرکت ریز ایمپلنت در دهان یا اصطلاحاً میکرو موشن 

حرکات ریز ایمپلنت دندان زمانی اتفاق می افتد که ایمپلنت دندان فاقد ثبات باشد. این امر ممکن است در اثر جایگذاری فوری دندان مصنوعی ایجاد شود. به طور معمول، دندان مصنوعی تا زمانی که استخوان فک به درستی با ایمپلنت پیوند بخورد، به ایمپلنت وصل نمی شود. اما گاهی اوقات، جراح جایگذاری فوری دندان را بعد از ایمپلنت انجام می دهد.

این روش نیاز به مراجعه به پزشک کمتری دارد، اما همچنین می تواند فشار اضافی را بر روی ایمپلنت قرار داده و منجر به ایجاد مشکلات ایمپلنت شود.

عفونت ایمپلنت دندان

عفونت ایمپلنت دندان

حمایت ناکافی استخوان

مشکلات در مراحل اولیه همچنین ممکن است زمانی رخ دهد که استخوان کافی برای پشتیبانی از ایمپلنت دندان وجود نداشته باشد. بدون استخوان کافی، ایمپلنت نمی تواند با فک ترکیب شود.

واکنش آلرژیک

بیمار ممکن است در صورت حساسیت به آلیاژ تیتانیوم، (فلز مورد استفاده در برخی از ایمپلنت های دندانی)، واکنش نشان دهد. علائم آلرژی شامل تورم، از بین رفتن حس چشایی و احتمالا احساس سوزن سوزن شدن است.

آلرژی به تیتانیوم را حتما برای جراح خود مطرح کنید. چراکه در این صورت شما به ایمپلنتی نیاز دارید که حاوی ماده دیگری باشد.

عدم رعایت دستورالعمل های دندانپزشک

فعالیت ها و عادت های شما نیز تأثیر دارد. ضروری است که از دستورالعمل های بعد از عمل جراحی خود پیروی کنید تا خطر عوارض را کاهش دهید. ممکن است به شما دستور داده شود تا زمانی که محل ایمپلنت بهبود یابد، غذاهای نرم بخورید، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و از آب نبات های سفت اجتناب کنید.

عوارض و مشکلات ثانویه ایمپلنت دندان

جراحی ایمپلنت دندان می تواند یک موفقیت موقتی باشد که عوارض آن تا سالها بعد بروز نکند.

برخی از عوارض طولانی مدت ایمپلنت دندان عبارتند از:

  • آسیب دیدگی عصبی یا بافت می تواند زمانی رخ دهد که جراح، ایمپلنت را بسیار نزدیک به عصب قرار دهد. علائم آسیب شامل بی حسی یا حس سوزن سوزن شدن زبان، لب ها، لثه ها و صورت است.
  • پس زدن جسم خارجی اغلب اتفاق نمی افتد، اما گاهی نیز می تواند رخ دهد. این در شرایطی است که بدن ایمپلنت را قبول نمی کند. علائم پس زدن شامل افزایش درد در محل ایمپلنت، تورم، تب و لرز است.
  • آسیب دیدگی به ناحیه اطراف ایمپلنت دندان ممکن است کاشت را سست کند و در نتیجه منجر به ایجاد مشکلات ایمپلنت شود.

برای به حداقل رساندن احتمال بروز مشکلات ایمپلنت در طولانی مدت، به رعایت بهداشت خوب ادامه دهید و دهان، ایمپلنت ها و لثه های خود را سالم نگه دارید. حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان را بکشید. دهان خود را با دهانشویه بشویید و برای معاینات روتین به دندانپزشک مراجعه کنید.

عفونت ایمپلنت دندان

عفونت ایمپلنت دندان

علائم مشکلات ایمپلنت دندان

اگر مشکلات ایمپلنت دندان در مراحل اولیه یا ثانویه دارید، علائم عوارض عبارت است از:

  • دشواری در جویدن
  • التهاب لثه
  • تحلیل لثه
  • تورم افزایش یافته
  • لق شدن ایمپلنت یا دندان مصنوعی جایگزین
  • درد شدید یا ناراحتی

مراقبت های پیشگیرانه برای جلوگیری از مشکلات ایمپلنت

حتی اگر برخی از مشکلات ایمپلنت دندان قابل پیشگیری نیست، اما می توانید برای کاهش خطر عوارض اقدام کنید:

  • به درستی از ایمپلنت های دندان خود مراقبت کنید. روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و از دهانشویه استفاده کنید.
  • هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • سیگار نکشید.
  • برای حمایت از استخوان های قوی، میزان کلسیم مصرفی خود را افزایش دهید. مکمل مصرف کنید یا غذاهای سرشار از کلسیم مانند شیر، ماست، کلم بروکلی، پرتقال و پنیر میل کنید.
  • از دندانپزشک خود برای درمان بروکسیسم (دندان قروچه)، یک محافظ دهان بخواهید.
  • بلافاصله پس از انجام عمل ایمپلنت، دندان مصنوعی نگذارید.
  • از عادت هایی که باعث آسیب به دندان ها می شود (خوردن یخ و آب نبات) خودداری کنید.

ایمپلنت دندان میزان موفقیت بالایی دارد، اما به دلایل مختلفی نیز می تواند شکست بخورد. دانستن خطرات احتمالی مهم است، تا بتوانید در جهت بهبود شانس موفقیت خود گام بردارید. این امر شامل درمان هرگونه مشکل لثه یا استخوان قبل از جراحی، انتخاب یک جراح با تجربه و رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان قبل و بعد از عمل است.

‫5/5 ‫(1 نظر)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *