تحلیل لثه چگونه اتفاق می افتد؟
در این نوشته می خوانید:
لثه مهمترین عضو بدن برای حمایت از دندان است و تحلیل لثه باعث می شود که وظیفه خود را به شکل درست انجام ندهد. وقتی که لثه ها عقب نشینی می کنند، ریشه دندان در معرض خطرات مختلف قرار می گیرد و منجر به یک وضعیت نگران کننده میشود که هم دندانها را در معرض پوسیدگی قرار میدهد و هم احتمال از دست رفتن دندانها وجود دارد. کسانی که درمان عقب نشینی لثه را هر چه زودتر آغاز می کنند شانس موفقیت بیشتری برای جلوگیری از پیشرفت آن دارند.
حالا در ادامه با در نظر گرفتن شرایط مختلف در مورد علت تحلیل لثه صحبت خواهیم کرد و سعی میکنیم که راهکارهایی برای پیشگیری و همچنین درمان آن پیشنهاد دهیم.
علل تحلیل لثه
به طور کلی بهداشت ضعیف دهان و دندان و بیماری پریودنتال یا بیماری لثه منجر به تحلیل لثه می شوند. با این وجود کسانی هستند که ممکن است هیچ کدام از این موارد را تجربه نکنند و در عین حال با عقبنشینی لثه مواجه باشند. شرایط فیزیکی و صدمات احتمالی هم ممکن است در این پدیده نقش داشته باشند. در نهایت عواملی مانند عوامل ارثی هم در انتقال این بیماری و بروز مشکل برای افراد مختلف هم تاثیر گذار است.
یکی از مهمترین عواملی که در تحلیل لثه نقش دارد، استفاده از مسواک نامناسب و سخت و همچنین مسواک زدن شدید دندان است. اگرچه مسواک زدن راهکار مناسبی برای جلوگیری از تشکیل پلاک و تارتار محسوب می شود، اما فشار بیش از حد به لثه ها باعث می شود که به مرور زمان به سمت عقب حرکت کرده و اصطلاحاً ریشه دندان دیده شود.
جالب است بدانید که این نوع تحلیل لثه در بیشتر افراد در سمت چپ دهان دیده میشود که دلیل آن استفاده بیشتر افراد از دست راست برای مسواک زدن و وارد آوردن فشار حداکثری به لثههای چپ است. البته همین الگو در مورد افراد چپ دست و برای سمت مخالف هم وجود دارد. از عوامل فیزیکی تاثیر گذار در عقب نشینی لثه میتوان به سوراخ کردن لب یا زبان، سوراخ کردن دندان ها یا صدمات ناشی از درمان دندان اشاره کرد. برخی از افراد هم به دلیل داشتن بافت ظریف تر، مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند که ادامه پیدا کردن آن منجر به بیماری تحلیل لثه می شود.
عوامل عقب نشینی لثه
برخی از موارد به صورت مستقیم یا غیرمستقیم احتمال ابتلا به این بیماری و تشدید آن را افزایش میدهند. به عنوان مثال سن به عنوان یک عامل خطر اصلی برای تحلیل لثه شناخته می شود. در حدود ۸۸ درصد از افراد بالاتر از ۶۵ سال حداقل در یکی از دندانهای خود این وضعیت را تجربه می کنند. افراد سیگاری هم در معرض این بیماری قرار دارند و استفاده از محصولات دخانی می تواند صدمات جبران ناپذیری به لثه های آنها بزند.
ژنتیک عامل دیگری است که با نازک بودن لثه ها یا ضعیف بودن آنها خود را نشان میدهد و طبیعتاً از طریق عوامل ژنتیکی و به صورت ارثی انتقال داده می شوند. دیابت هم یکی از بیماریهایی است که فرد را به شدت در معرض بیماری لثه قرار می دهد که در نهایت در صورت عدم درمان منجر به تحلیل لثه می شود.
علائم تحلیل لثه
متاسفانه بسیاری از افراد مبتلا به بیماری تحلیل لثه در مورد آن اطلاعات چندانی ندارند این باعث میشود که بیماری تا مراحل پیشرفته هم به پیش برود. با این حال شما میتوانید علائم زیر را به عنوان اصلی ترین نشانه های عقب نشینی لثه خود در نظر بگیرید و در صورت مشاهده آنها به متخصص لثه مراجعه کنید:
- تغییر شکل ظاهری دندانهای فرد به طوری که دندان ها بلندتر دیده می شوند و فضای بین دندانها بیشتر می شود
- شل شدن و لق شدن دندانها
- حساسیت دندان به سرما و گرما
از همه مهمتر عقبنشینی لثه می توانند با مشکلات اساسی دیگری هم همراه باشد که خطر پوسیدگی دندان ها و افتادن آنها را افزایش میدهد. در ضمن ممکن است این پدیده منجر به بوی بد دهان و خونریزی لثه ها هم شود.
جلوگیری از تحلیل لثه
با توجه به اینکه مسائل بهداشتی و درمانی در ایجاد تحلیل لثه نقش دارند طبیعی است که بیشتر آنها قابل پیشگیری است. واضح ترین راهکار مسواک زدن دندانها و عدم استفاده از مسواک سخت است. هر فرد باید از مسواک نرم برای تمیز کردن دندانها استفاده کند و از مسواک زدن شدید دندانهای خود خودداری کند. ایجاد پلاک و تارتار می تواند منجر به بیماری پریودنتال شود و به همین دلیل حفظ بهداشت دهان و دندان می تواند به جلوگیری از عقب نشینی لثه کمک کند. در ضمن مراجعه منظم دندانپزشکی و بررسی وضعیت سلامت لثه ها راهکارهای دیگری هستند که در پیشگیری از این بیماری تاثیر گذار هستند.
درمان عقب نشینی لثه ها
در اغلب موارد تحلیل لثه به شکل خفیف نیازی به درمان ندارد و دندانپزشکان راهکارهایی برای پیشگیری و نظارت بیشتر ارائه می دهند. در ضمن آموزش مسواک زدن صحیح و استفاده از نخ دندان میتواند یک روش موثر برای جلوگیری از پیشرفت بیماری باشد. اما برای کسانی که به درمان نیاز دارند گزینه های زیر پیشنهاد می شود:
- استفاده از وارنیش فلوراید و مواد حساسیت زدایی یا مواد اتصال دهنده عاج دندان: همه این محصولات با هدف کاهش حساسیت ریشه دندان تجویز می شوند. در واقع این مواد علائم عصبی را کاهش میدهند و روند مسواک زدن دندان های حساس را ساده تر کرده که طبیعتاً به حفظ بهداشت دهان و دندان کمک می کند.
- روش های ترمیم کامپوزیتی: در این شیوه دندانپزشک از یک پوشش سطحی ساخته شده از رزینهای کامپوزیتی به رنگ دندان برای پوشش دادن سطح ریشه استفاده میکند. همچنین با استفاده از این مواد می توان شکاف سیاه بین دندان ها را بست و از پیشروی بیماری جلوگیری کرد.
- مواد کامپوزیتی صورتی: این مواد به رنگ صورتی مشابه با لثه ها هستند و از آنها برای پر کردن شکاف هایی که از تحلیل لثه به وجود آمدهاند استفاده می شود.
- ونیر لثه متحرک: این ابزارها از جنس آکریلیک یا سیلیکون هستند و می تواند به صورت مصنوعی جایگزین قسمتی از بافت لثه شود که به دلیل بیماری از بین رفته است.
- ارتودنسی: در این شیوه دندانها به تدریج جابجا می شوند تا در یک محل جدید قرار گیرند و دندانپزشک همزمان با این جابهجاییها حاشیه لثه را اصلاح کرده و دندانها را تمیز می کند.
- جراحی: در این وضعیت دندانپزشک بافت مورد نیاز برای پیوند لثه را از محل دیگری جدا کرده و به محل از بین رفته پیوند میزند. این روش معمولاً برای کسانی مناسب است که به شدت لثه خود را از دست دادهاند.
به طور کلی ریشه بیشتر مشکلات دهان و دندان فرد ناشی از عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان است. این یعنی استفاده از یک مسواک مناسب یا انتخاب روش مناسب برای مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان و دهان شویه می تواند ما را از پیشرفت بیماری های مختلف مانند بیماری لثه یا تحلیل لثه نجات دهد و نیازی به گشتن به دنبال راهکارهای جایگزین دندان های از دست رفته نباشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.